10 σωστά βήματα για να πλησιάσετε ένα αδέσποτο ζώο...

Είναι  δύσκολο  να  πλησιάσετε  ένα  αδέσποτο  ζώο, ειδικά  όταν  αυτό  είναι τόσο  φοβισμένο.
Ας  δούμε  10  βήματα  για  να  το  καταφέρετε  αυτό:
1) Κεντρίστε την προσοχή του κάνοντας ένα μικρό κλικ ήχου με τη γλώσσα σας ή μιλώντας του με χαμηλή, ήρεμη φωνή.
2) Πλησιάστε το πολύ σιγά. Κάντε οτιδήποτε να φανείτε μικροί σε όγκο, ύψος, συμπεριφορά και λιγότερο ενοχλητικοί για το ίδιο. Αν μπορείτε, περπατήστε ήρεμα και έτσι που να βλέπει τον ώμο σας περισσότερο, παραμένοντας προσεκτικοί για την αντίδρασή του. Μην πέσετε κάτω με τα χέρια ή τα γόνατα, γιατί αν το ζώο αποφασίσει να αντιδράσει ή επιτεθεί θα δυσκολευτείτε να φύγετε. Ελάτε κοντά του διατηρώντας αρχικά μια απόσταση 1-2 μέτρων και σταδιακά, αν όλα πάνε καλά, μειώνετέ τη.
3) Επιτρέψτε του να σας πλησιάσει όταν πλησιάσετε αρκετά, καλώντας το με μαλακή, ήρεμη, σταθερή φωνή με ενδιάμεσες μικρές παύσεις για να του δοθεί χρόνος να καταλάβει ότι δεν κινδυνεύει. Προτάξτε το χέρι σας ήρεμα με την παλάμη προς τα κάτω στο χώμα κι αν έχετε τροφή μαζί σας, ρίξτε τη κάπου στην άκρη κι όχι κατ' ευθείαν μπροστά στο ζώο.
4) Αποφύγετε να το κοιτάτε κατάματα. Κοιτάξτε προς τα πλευρά του σκύλου, απ' το να τον κοιτάτε στο κάτω μέρος του κεφαλιού ή του σώματός του. Οι σκύλοι αυτό, το εκλαμβάνουν ως σημάδι κατοχής τους, το μεταφράζουν σαν πρόκληση για καυγά ή επίθεση και αντιδρούν ανάλογα. Απ' το δικό σας σκύλο θα έχετε διαπιστώσει, πως δεν σας κοιτάει ποτέ για πολύ ώρα στα μάτια, ενώ οι γάτες κοιτάνε για όση περισσότερη ώρα μπορούν η μία την άλλη πριν ξεσπάσουν σε καυγά κι αρχίσουν την επίθεση. Αφού έτσι είναι ο νόμος των ζώων, υπολογίστε τον.
5) Όταν πλησιάσετε πολύ κοντά, κρατήστε έτσι το χέρι σας, που το πίσω μέρος του να τον ακουμπάει ή "κοιτάει" το ζώο, γιατί είναι λιγότερο απειλητικό αυτό για το σκύλο και πιο ασφαλές για τα δικά σας δάκτυλα, εάν αποφασίσει να δαγκώσει.
6)Παρατηρήστε τη γλώσσα του σώματος του ζώου. Εάν ο σκύλος δεν σας πλησιάσει ή δεν σας αφήσει να τον πλησιάσετε, μείνετε ακίνητοι εφόσον δεν δείχνει δόντια ή γρυλίζει. Δώστε του χρόνο. Για τη γάτα, αφήστε την εκείνη να έρθει προς το μέρος σας γιατί ως κυνηγός θέλει να κυνηγάει κι όχι να κυνηγιέται.
7) Εάν και ο σκύλος και η γάτα δείχνουν ότι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση την επαφή μαζί σας, παραμείνετε ήρεμοι, κάντε προσεκτικά βήματα προς τα πίσω και φυσικά ΜΗΝ ΤΡΕΞΕΤΕ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ...!!
8) Εάν όλα πάνε καλά και πλησιαστείτε τελικά, μείνετε ακίνητοι όσο το ζώο θέλει να εξετάσει το χέρι σας μυρίζοντάς το.
9) Δώστε του χρόνο να τελειώσει με την εξέταση προσέγγισής του, από το χέρι σας και αρχίστε να το κινείτε ήρεμα και απαλά προς τον ένα ώμο του. Μην αρχίσετε τα χαϊδολογήματα στο κεφάλι, γιατί μπορεί να αντιδράσει ή δαγκώσει. Θυμηθείτε ότι τα ζώα έχουν "ζώνες" που δεν τους αρέσει να αγγίζονται, οπότε προχωρήστε προσεκτικά και ψιλαφιστά, προκειμένου να μελετάτε τις αντιδράσεις του.
10) Περιμένετε πάντα ήρεμα και χωρίς την απόλυτη βεβαιότητα ότι το έχετε "κερδίσει", μέχρι να δείτε πως εκείνο αρχίζει να νιώθει άνετα μαζί σας. Συνεχίστε να του μιλάτε γλυκά, σιγανά, φιλικά. Θα διαπιστώσετε εύκολα στο τέλος, πότε ακριβώς έχει κερδηθεί η "κορφή του βουνού" της γνωριμίας σας. Και θα είναι και για τις δύο πλευρές μια υπέροχη περιπέτεια και διαδρομή..




Πηγή:  filozoiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

My Instagram