Λατρεύεις τα απογεύματα στον καναπέ με μια κούπα ζεστό καφέ φίλτρου και ένα βιβλίο αγκαλιά...Ξέρεις όμως ποια είναι τα μυστικά για να φτιάξεις τον καλύτερο καφέ φίλτρου με δυνατή, αξεπέραστη γεύση;
1. Χρησιμοποίησε φρέσκους κόκκους καφέ.
2. Χρησιμοποίησε κάθε φορά τη σωστή ποσότητα καφέ.
Για κάθε φλιτζάνι χρειάζονται δύο γεμάτες κουταλιές καφέ, ποσότητα μεγαλύτερη από εκείνη που προσφέρουν συνήθως οι μεζούρες που συνοδεύουν τις καφετιέρες.
Για το τέλειο αποτέλεσμα ακολούθησε τις συμβουλές των ειδικών:
• Επένδυσε σε έναν ειδικό μύλο για κόκκους καφέ. Μην παραλείπεις να τον καθαρίζεις καλά μετά τη χρήση για να απομακρύνεις τα έλαια των κόκκων.
• Όταν αγοράζεις κόκκους, απόφυγε εκείνους που πωλούνται χύμα αν διαπιστώσεις ότι δεν τηρούνται οι κατάλληλες προδιαγραφές συντήρησης και ότι είναι εκτεθειμένοι στο φως, πράγμα που αλλοιώνει την ποιότητά τους.
Αν αγοράζεις κόκκους από το σούπερ μάρκετ ή τα ειδικά καταστήματα, προτίμησε τις συσκευασίες που διαθέτουν valve lock (ένα είδος «βαλβίδας» πάνω στη συσκευασία που εγκλωβίζει το άρωμα του καφέ).
• Ο αέρας και η υγρασία είναι εχθροί της φρεσκάδας γιατί δίνουν ταγγισμένη γεύση στους κόκκους. Αν δεν μπορείς να καταναλώσεις την ποσότητα που αγόρασες μέσα σε δύο εβδομάδες, χώρισέ τη σε μικρά σακουλάκια που θα κλείσεις καλά και τοποθέτησέ τα στο ψυγείο.
Εναλλακτικά, μπορείς να αλέσεις τον καφέ, να τον βάλεις σε σακουλάκια και να τα τοποθετήσεις στην κατάψυξη.
Αν πάλι πρόκειται να καταναλώσεις τους κόκκους άμεσα, διατήρησέ τους σε θερμοκρασία δωματίου. Κλείσε καλά τη συσκευασία και τοποθέτησέ τη σε ένα αεροστεγές δοχείο.
• Προτίμησε τις καφετιέρες με μεταλλικό φίλτρο που είναι ιδανικό για να αναδειχθεί η γεύση του καφέ. Έτσι, θα αποφύγεις τον πειρασμό να χρησιμοποιείς… χαρτοπετσέτα κάθε φορά που ξεμένεις από χάρτινα φίλτρα.
Αν δεν διαθέτει μεταλλικό φίλτρο η καφετιέρα που ήδη έχεις, συμβουλεύσου την εταιρεία αν μπορείς να βάλεις εσύ ένα που θα αγοράσεις από ένα κατάστημα με ειδικά αξεσουάρ για καφέ. Αυτό το φίλτρο μπορεί να μπει και στο πλυντήριο πιάτων, ενώ χρειάζεται αλλαγή κάθε δύο ή τρία χρόνια.
• Αν χρησιμοποιείς μύλο, δώσε προσοχή στο πάχος που θα αλέσεις τους κόκκους γιατί παίζει σημαντικό ρόλο στη γεύση. Γενικά, ισχύει ο κανόνας ότι όσο περισσότερη ώρα χρειάζεται για να παρασκευαστεί ο καφές τόσο πιο χοντρά αλεσμένος θα πρέπει να είναι.
*Η καφετιέρα με έμβολο απαιτεί τον περισσότερο χρόνο προετοιμασίας, ενώ για τον εσπρέσο χρειάζονται μόνο 19-20 δευτερόλεπτα (επομένως ο καφές θα πρέπει να είναι λεπτά αλεσμένος).
Πηγή: faysbook.gr
1. Χρησιμοποίησε φρέσκους κόκκους καφέ.
2. Χρησιμοποίησε κάθε φορά τη σωστή ποσότητα καφέ.
Για κάθε φλιτζάνι χρειάζονται δύο γεμάτες κουταλιές καφέ, ποσότητα μεγαλύτερη από εκείνη που προσφέρουν συνήθως οι μεζούρες που συνοδεύουν τις καφετιέρες.
Για το τέλειο αποτέλεσμα ακολούθησε τις συμβουλές των ειδικών:
• Επένδυσε σε έναν ειδικό μύλο για κόκκους καφέ. Μην παραλείπεις να τον καθαρίζεις καλά μετά τη χρήση για να απομακρύνεις τα έλαια των κόκκων.
• Όταν αγοράζεις κόκκους, απόφυγε εκείνους που πωλούνται χύμα αν διαπιστώσεις ότι δεν τηρούνται οι κατάλληλες προδιαγραφές συντήρησης και ότι είναι εκτεθειμένοι στο φως, πράγμα που αλλοιώνει την ποιότητά τους.
Αν αγοράζεις κόκκους από το σούπερ μάρκετ ή τα ειδικά καταστήματα, προτίμησε τις συσκευασίες που διαθέτουν valve lock (ένα είδος «βαλβίδας» πάνω στη συσκευασία που εγκλωβίζει το άρωμα του καφέ).
• Ο αέρας και η υγρασία είναι εχθροί της φρεσκάδας γιατί δίνουν ταγγισμένη γεύση στους κόκκους. Αν δεν μπορείς να καταναλώσεις την ποσότητα που αγόρασες μέσα σε δύο εβδομάδες, χώρισέ τη σε μικρά σακουλάκια που θα κλείσεις καλά και τοποθέτησέ τα στο ψυγείο.
Εναλλακτικά, μπορείς να αλέσεις τον καφέ, να τον βάλεις σε σακουλάκια και να τα τοποθετήσεις στην κατάψυξη.
Αν πάλι πρόκειται να καταναλώσεις τους κόκκους άμεσα, διατήρησέ τους σε θερμοκρασία δωματίου. Κλείσε καλά τη συσκευασία και τοποθέτησέ τη σε ένα αεροστεγές δοχείο.
• Προτίμησε τις καφετιέρες με μεταλλικό φίλτρο που είναι ιδανικό για να αναδειχθεί η γεύση του καφέ. Έτσι, θα αποφύγεις τον πειρασμό να χρησιμοποιείς… χαρτοπετσέτα κάθε φορά που ξεμένεις από χάρτινα φίλτρα.
Αν δεν διαθέτει μεταλλικό φίλτρο η καφετιέρα που ήδη έχεις, συμβουλεύσου την εταιρεία αν μπορείς να βάλεις εσύ ένα που θα αγοράσεις από ένα κατάστημα με ειδικά αξεσουάρ για καφέ. Αυτό το φίλτρο μπορεί να μπει και στο πλυντήριο πιάτων, ενώ χρειάζεται αλλαγή κάθε δύο ή τρία χρόνια.
• Αν χρησιμοποιείς μύλο, δώσε προσοχή στο πάχος που θα αλέσεις τους κόκκους γιατί παίζει σημαντικό ρόλο στη γεύση. Γενικά, ισχύει ο κανόνας ότι όσο περισσότερη ώρα χρειάζεται για να παρασκευαστεί ο καφές τόσο πιο χοντρά αλεσμένος θα πρέπει να είναι.
*Η καφετιέρα με έμβολο απαιτεί τον περισσότερο χρόνο προετοιμασίας, ενώ για τον εσπρέσο χρειάζονται μόνο 19-20 δευτερόλεπτα (επομένως ο καφές θα πρέπει να είναι λεπτά αλεσμένος).
Πηγή: faysbook.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου