Πρωί, απόγευμα ή μήπως βράδυ: Πότε η γυμναστική αποδίδει καλύτερα;


Το κυρίως ζητούμενο είναι να βρίσκεις χρόνο για τον εαυτό σου και να ασκείσαι. Σίγουρα! Ξέρεις όμως ποιες ώρες της ημέρας είναι οι πλέον ιδανικές ώστε και εσύ να αποδίδεις και να έχεις τα μέγιστα αποτελέσματα;


Πρωί, μεσημέρι ή βράδυ;

Την απάντηση προσπάθησε να δώσει μια μελέτη που εκπονήθηκε στο Ινστιτούτο Έρευνας Εγκεφάλου του Λος Άντζελες, το οποίο υπάγεται στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Οι ερευνητές με την βοήθεια ποντικιών προσπάθησαν να ανακαλύψουν αν όντως υπάρχει μια συγκεκριμένη ώρα κατά τη διάρκεια του 24ώρου κατά την οποία τα άτομα που γυμνάζονται μπορούν να καρπωθούν σε μεγαλύτερο βαθμό τα οφέλη που προσφέρει η εκγύμναση του σώματος.

Οι ερευνητές παρατήρησαν μερικές ομάδες από ποντίκια που έτρεχαν στις ροδέλες των κλουβιών τους. Κάποια από τα ποντίκια ήταν έτσι και αλλιώς υγιή και κάποια άλλα ήταν εκπαιδευμένα έτσι ώστε να έχουν ένα εσωτερικό «ρολόι» στον οργανισμό τους που να λειτουργεί σωστά ή ένα συγχρονισμένο κιρκάδιο σύστημα*. Μερικά από τα τετράποδα μπορούσαν να τρέχουν όποτε  ήθελαν ενώ κάποια άλλα είχαν συγκεκριμένες ώρες είτε το πρωί είτε το απόγευμα. Σε γενικές γραμμές η άσκηση ήταν πολύ επωφελής για τα ποντίκια  ως προς το εσωτερικό τους ρολόι αλλά σε αυτά που είχαν συγκεκριμένες ώρες εκγύμνασης αποδείχθηκε πως η επίδραση ήταν εντονότερη το απόγευμα.

Ο επικεφαλής της μελέτης Κρίστοφερ Κόλγουελ, ο οποίος μελετάει τους κιρκάδιους ρυθμούς για 30 χρόνια, επισημαίνει πως το εσωτερικό ρολόι του εγκεφάλου μας, διέπει τις περισσότερες πτυχές της συμπεριφοράς και της φυσιολογίας μας λέγοντας στα κύτταρά μας τι ώρα είναι και τι πρέπει να κάνουν, όπως η διατήρηση της λειτουργία των οργάνων (ημέρα) ή η εισαγωγή σε λειτουργία επισκευής(νύχτα). Η γήρανση, οι ασθένειες του νευρικού συστήματος, καθώς και η έκθεση στο τεχνητό φως τη νύχτα μπορούν να διαταράξουν τον κιρκάδιο ρυθμό μας.

Ο Κόλγουελ συνεχίζει προσθέτοντας, πως η έρευνα δεν έχει αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία για το ότι η γυμναστική το απόγευμα είναι περισσότερο ωφέλιμη αλλά έχει να παραθέσει κάποιες πολύ σημαντικές ενδείξεις γι αυτό. Επιπλέον ενθαρρύνει τους ανθρώπους να γυμνάζονται ακόμα και αν η ώρα που τους βολεύει δεν είναι το απόγευμα. Παράλληλα όμως, τάσσεται κατά της νυχτερινή άσκησης λέγοντας πως: «Εγώ θα συνιστούσα, να μην γυμνάζεστε αργά την νύχτα. Εκείνη την ώρα η γυμναστική μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας και ως συνέπεια και το εσωτερικό σας ρολόι».

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου καλό για τον οργανισμό μας και μάλιστα μας απομακρύνει και από όλα αυτά που θέλουμε να πετύχουμε μέσω της γυμναστικής.

Συνέχισε, λοιπόν, να γυμνάζεσαι και δώσε έμφαση στις απογευματινές και πρωινές  ώρες μέχρι...νεωτέρας!











Πηγή: faysbook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

My Instagram