Γάβγισμα: Πώς να κάνεις τον σκύλο σου να ηρεμήσει

Δοκιμάστε αυτές τις τεχνικές ώστε να κάνετε τον σκύλο σας να ηρεμήσει από το ασταμάτητο, και πολλές φορές χωρίς λόγο, γάβγισμα. Όλες μπορούν να είναι αποτελεσματικές, όμως, μην περιμένετε θαύματα από τη μια στιγμή στην άλλη. Όσο περισσότερο «προπονείται» ο μικρός σας φίλος σ’ αυτές τις τεχνικές τόσο γρηγορότερα θα μπορέσετε να δείτε αποτελέσματα.


Έχετε πάντα αυτά τα μικρά κολπάκια στο μυαλό σας ενώ εκπαιδεύετε τον σκύλο σας:

Ποτέ μην του φωνάζετε για να ηρεμήσει – ο υψηλός τόνος της φωνής σας είναι σαν γάβγισμα εναντίον του οπότε ίσως φέρει και αντίθετα αποτελέσματα.
Κάντε τις προπονήσεις σας με θετική ενέργεια και να είστε πάντα αισιόδοξος/η.
Να είστε συνεπής έτσι ώστε να μην μπερδεύετε τον σκύλο. Αυτό σημαίνει πως κάθε φορά που ο σκύλος σας γαβγίζει θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε τις ίδιες μεθόδους, όπως και όποιο άλλο μέλος της οικογενείας σας. Επίσης, συνεπής σημαίνει πως δεν θα αφήνετε τον σκύλο την μια στιγμή να γαβγίζει και την άλλη να προσπαθείτε να τον κάνετε να σταματήσει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπερδεύετε τον μικρό σας φίλο και να μην καταλαβαίνει τι του ζητάτε κάθε φορά!
Παρακάτω βρίσκονται μερικές κοινές καταστάσεις που κάνουν τους σκύλους να γαβγίζουν, καθώς επίσης και οι λύσεις τους:

Αφαιρέστε το κίνητρο!

Ο σκύλος σας, κάθε φορά που γαβγίζει παίρνει κάποιου είδους επιβράβευση, αλλιώς δεν θα το έκανε καν. Βρείτε ποιά είναι η επιβράβευση αυτή και αφαιρέστε την! Μην δίνεται στον σκύλο σας την δυνατότητα να συνεχίζει αυ΄την την συμπεριφορά.

Παράδειγμα:  Γάβγισμα στους περαστικούς

Αν γαβγίζει στου περαστικούς ή σε άλλα ζώα που περνάν κάτω από το παράθυρο του σαλονιού για παράδειγμα, κλείστε του τις κουρτίνες ή μεταφέρτε τον σε ένα άλλο δωμάτιο. Αν γαβγίζει σε περαστικούς ενώ είναι στην αυλή ή στο μπαλκόνι, πάρτε τον μέσα στο σπίτι σας και χειριστείτε την κατάσταση. Ποτέ μην αφήνετε τον σκύλος σας χωρίς επίβλεψη έξω όλη μέρα και όλη νύχτα.

Αγνοήστε το γάβγισμα!

Αγνοήστε το γάβγισμα του σκύλου σας μέχρις ότου σταματήσει μόνος του. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να του δώσετε την παραμικρή σημασία ενώ αυτός γαβγίζει. Αν του δώσετε την προσοχή σας, είναι σαν να τον επαινείται γι’ αυτό που κάνει.

Μην του μιλάτε, μην τον αγγίζετε. μην τον κοιτάτε!! Και μόνο όταν σταματήσει, ακόμα και για μια βαθιά ανάσα, δώστε του ένα γλύκισμα.

Για να είναι επιτυχής αυτή η μέθοδος πρέπει:


  • Πρέπει να περιμένετε όσο χρειαστεί μέχρι να σταματήσει ο σκύλος να γαβγίζει. Αν για παράδειγμα γαβγίζει για 1 ώρα συνεχόμενα και εσείς νευριάσετε και τελικά του φωνάξετε για να σταματήσει, την επόμενη φορά είναι πολύ πιθανόν να γαβγίζει για μιάμιση ώρα. Με αυτήν την αντίδρασή σας, ο σκύλος το μόνο που μαθαίνει είναι να γαβγίζει ασταμάτητα μέχρι να τραβήξει την προσοχή σας, δηλαδή να του φωνάξετε.
  • Να είστε συνεπής! Πρέπει να αγνοείται το γάβγισμα ΚΑΘΕ φορά.

Παράδειγμα: Γάβγισμα όταν μπαίνει σε περιορισμένο χώρο

Εάν ο σκύλος σας βρίσκεται σε έναν περιορισμένο χώρο και γαβγίζει προς τα εσάς, το πιο πιθανό είναι να θέλει να βρίσκεται μαζί σας.


  • Απλά αγνοήστε τον, γυρίστε του την πλάτη.
  • Κάθε φορά που σταματάει να γαβγίζει, γυρίστε προς αυτόν, δώστε του την καραμελίτσα του και γενικότερα επιβραβεύστε τον.
  • Κάντε το κάπως σαν παιχνίδι. Όταν αντιληφθεί πως με το να μένει ήσυχος για κάποιο χρόνο θα παίρνει το βραβείο του, εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μεγαλώνετε κάθε φορά το διάστημα αυτό το οποίο πρέπει να μένει ήσυχος ώστε να παίρνει το βραβείο του.
  • Ξεκινήστε με μικρά χρονικά διαστήματα. Επιβραβεύστε τον που μένει ήσυχος για ένα ή δυο δευτερόλεπτα και σιγά σιγά μεγαλώστε το διάστημα αυτό.Παίξτε το παιχνίδι όπως εσείς θέλετε. Δώστε του ένα γλύκισμα πρώτα σε 3 δευτερόλεπτα, μετά σε 12, μετά σε 5, μετά σε 20 και πάει λέγοντας.
  • Απευαισθητοποίηση και αντιμετώπιση των συνθηκών


Σταδιακά φέρτε σε επαφή το σκύλο σας με ότι τον κάνει να γαβγίζει. Ξεκινήστε από μεγάλη απόσταση. Το αντικείμενο ή το ζώο που τον κάνει να γαβγίζει πρέπει να είναι σε αρκετή απόσταση έτσι ώστε να μην γαβγίζει όταν το βλέπει. Όσο ο σκύλος σας μένει ήρεμος, δώστε του αρκετά γλυκίσματα και χαΐδέψτε τον. Έπειτα φέρτε τον σε πιο κοντινή απόσταση στο αντικείμενο αυτό. Δώστε του γλυκίσματα.  Επαναλάβετε. Αν καθ’όλη την διάρκεια το αντικείμενο αυτό ή το άλλο ζώο δεν έχουν την προσοχή του σκύλου σας, μην του δίνετε γλυκίσματα, απλά πηγαίντε τον πιο κοντά ώστε να έχει στραμμένη την προσοχή του εκεί!

Παράδειγμα: Γάβγισμα σε άλλα σκυλιά

Τα σκυλιά τα οποία φοβούνται άλλα σκυλιά πολύ συχνά γαβγίζουν.


  • Πάρτε έναν φίλο σας με τον σκύλο του και πείτε του να είναι σε κάποιο σημείο στο οποίο να μην φαίνονται και να μην κάνει τον σκύλο σας να γαβγίζει.
  • Ενώ ο φίλος σας θα αρχίσει να εμφανίζεται, ταίστε τον σκύλο σας με πολλά γλυκίσματα και σταματήστε τα όταν ο φίλος σας θα ξαναφύγει από το οπτικό σας πεδίο.
  • Ζητήστε απ’τον φίλο σας και τον σκύλο του την επόμενη φορά να έρθουν πιο κοντά. Επαναλάβετε την διαδικασία.
  • Μην προχωρήστε την διαδικασία πολύ γρήγορα, μπορεί να πάρει μέρες μέχρι ο σκύλος να έχει την πλήρη προσοχή του στραμμένη σε εσάς και τα γλυκίσματα χωρίς να γαβγίζει στο άλλο σκυλί.
  • Επικοινωνήστε με κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή αν χρειάζεστε βοήθεια.
  • Μάθετε στον σκύλο σας την εντολή » Ήσυχα»


Μπορεί να μην μοιάζει λογικό μα για να μάθετε τον σκύλο σας να σταματάει το γάβγισμα, πρέπει πρώτα να του μάθετε να γαβγίζει με την εντολή σας.


  • Δώστε στον σκύλο σας την εντολή «Μίλα» ή «Γάβγισε» ή ότι εσείς επιλέξετε. Πείτε ένα άτομο να κάνει έναν απρόσμενο θόρυβο την στιγμή που λέτε την εντολή – όπως να χτυπήσει μια πόρτα – έτσι ώστε ο σκύλος σας να γαβγίζει σίγουρα.
  • Αφήστε τον να γαβγίσει μια δυο φορές και μετά βάλτε ένα γλύκισμα στην μύτη του.
  • Όταν σταματήσει για να το μυρίσει,επαινέστε τον και δώστε του το γλύκισμα.
  • Επαναλάβετε μέχρις ότου μάθει να γαβγίζει κάθε φορά που λέτε την εντολή που θα επιλέξετε.

Παράδειγμα: Εισβολέας στην πόρτα

Όταν το κουδούνι της πόρτας χτυπήσει, ο σκύλος σας γαβγίζει για να σας ειδοποιήσει ότι κάποιος «εισβολέας» είναι στην πόρτα. Μόλις μάθετε την εντολή «Ήσυχα» στον σκύλο σας σε ένα ήρεμο περιβάλλον, εξασκηθείτε σε διάφορες αποπροσανατολιστικές καταστάσεις γι’αυτόν έτσι ώστε να μπορεί ο σκύλος να σταματήσει το γάβγισμα κάθε φορά που θα του το ζητάτε, ακόμα και όταν κάποιος «εισβολέας» είναι στην πόρτα.

Ζητήστε από το σκύλο σας μια ασυνήθιστη συμπεριφορά

Όταν ο σκύλος σας αρχίζει α γαβγίζει, ζητήστε του να κάνει κάτι που  είναι ασυνήθιστο ενώ γαβγίζει.

Παράδειγμα: Εισβολέας στην πόρτα

Μάθετε στον σκύλο σας να αντιδρά στο κουδούνι πηγαίνοντας στο κρεβάτι του, στο δωμάτιο του ή όπου αλλού εσείς θέλετε, ξαπλώνοντας και περιμένοντας ήσυχα ενώ ο εισβολέας θα μπαίνει στο σπίτι.

Ξεκινήστε βάζοντας μία καραμέλα στο μέρος που θέλετε να πάει και λέγοντας του π.χ. «Πήγαινε στο χαλάκι σου.» .
Κάντε τον να πάει στο μέρος όπου εσείς επιθυμείτε πριν φάει το γλύκισμα του.
Μόλις μάθει να πηγαίνει στο χαλάκι του ή όπου του λέτε για να πάρει το «φιλοδώρημα» του, ανοίξτε την πόρτα ενώ είναι στο χαλάκι του. Αν σηκωθεί, κλείστε την πόρτα αμέσως.
Επαναλάβετε μέχρι να μάθει να μένει στο χαλάκι του όταν ανοίγει η πόρτα.
Έπειτα, δυσκολέψτε κάπως την διαδικασία. Βάλτε κάποιον να χτυπάει το κουδούνι και αν μένει στο μέρος του, επιβραβεύστε τον.











Πηγή: tip4pet.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

My Instagram