Η ανάγκη για έναν υγιεινό τρόπο ζωής οδήγησε πολλούς ανθρώπους στην κατανάλωση τροφών που έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, υπόσχονται ευεξία, καλή υγεία και μακροζωία και βοηθούν στη διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα.
Αυτές οι τροφές χαρακτηρίζονται ως «superfoods» ( λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας), καταναλώνονται ως γεύμα ή ως σνακ και έχουν κατακλύσει τα ράφια των σούπερ μάρκετ αλλά και των καταστημάτων με βιολογικά προϊόντα, τα περιοδικά και τις κουζίνες των σεφ.
Οι ιδιότητες τους χαρακτηρίζονται «μαγικές» αφού συμβάλλουν παράλληλα στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων ασθενειών.
Ωστόσο, οι ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι σε αυτές και τονίζουν πως η επίδραση τους στον οργανισμό μπορεί να είναι τουλάχιστον καταστροφική.
Μιλώντας για τις παρακάτω εννιά, εξηγούν:
Το ρόφημα κομπούτσα
Ενα από τα τρεντς της καλής υγείας είναι και ο ζυμομύκητας που αναπτύσσεται σε διάλυμα μαύρου ή πράσινου τσαγιού και ζάχαρης με τη βοήθεια «μαγιάς» και λέγεται ότι έχει θρεπτικές (όπως προβιοτικά στοιχεία) και θεραπευτικές ιδιότητες. Ωστόσο, το ρόφημα αυτό είναι αρκετά όξινο και γεμάτο από γαλακτικό οξύ για αυτό χρήζει ιδιαίτερης προσοχής ως προς την κατανάλωση του. Οι ειδικοί σημειώνουν επίσης τον κίνδυνο παρουσίας ανθυγιεινών βακτηρίων που φτάνουν μέχρι το τσάι, όταν το ρόφημα παράγεται στο σπίτι. Ακόμη, μερικές από τις επιπτώσεις που έχουν αναφερθεί έπειτα από την κατανάλωση αυτού του τσαγιού είναι οι στομαχικές διαταραχές, η μεταβολική οξέωση και οι τοξικές αντιδράσεις.
Η κινόα
Ενα τρόφιμο ολικής άλεσης που καταναλώνεται ολόκληρο. Ανάμεσα στα θρεπτικά του συστατικά βρίσκει κανείς το σίδηρο, τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το μαγνήσιο, το κάλιο, τη βιταμίνη Ε και φυσικά την πρωτεΐνη και τις φυτικές ίνες. Ομως αν δεν έχετε συνηθίσει στην κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φυτικών ινών θα πρέπει να την προσέξετε ιδιαίτερα. Ακόμη, η κινόα είναι πηγή οξαλικού οξέως μιας ουσίας που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν δημιουργεί προβλήματα, αλλά υπάρχουν κάποιες διαταραχές, όπως οι πέτρες στα νεφρά, που απαιτούν τον περιορισμό στην κατανάλωση της.
Τα σταυρανθή λαχανικά
Θεωρούνται τα φυσικά όπλα για την καλή υγεία γιατί περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Σε αυτά ανήκουν το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κέιλ και άλλα. Ωστόσο, αν πάσχετε από έλλειψη ιωδίου (ένα πολύ σημαντικό ιχνοστοιχείο για το θυρεοειδή, που χρησιμοποείται για τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών )θα πρέπει να επανεξετάσετε την κατανάλωση τους, καθώς αυτά είναι γεμάτα με βρογχοκηλογόνες ουσίες, οι οποίες μπορεί να διαταράξουν την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.
Τα βραζιλιάνικα καρύδια
Πρόκειται για ξηρούς καρπούς που είναι αντιοξειδωτικοί, έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και είναι πλούσιοι σε σελήνιο, ένα στοιχείο που δεν παράγεται από τον οργανισμό αλλά το λαμβάνει από τις τροφές. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα την ποσότητα που καταναλώνετε, αφού η υπερβολική δόση σεληνίου μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των μαλλιών και των νυχιών ή η ευθραυστότητά τους.
Σπόροι Κία
Το φυτό που φυτρώνει κυρίως στη Λατινική Αμερική και έχει οκτώ φορές περισσότερα Ω3 από το σολομό, είναι γεμάτο πρωτεΐνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Παρόλα αυτά οι σπόροι Κία στο στομάχι φουσκώνουν και γίνονται σαν μια μάζα ζελέ που προκαλεί πόνους και φούσκωμα. Επίσης, λόγω του ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά άλατα, υπάρχει πιθανότητα να μπλοκάρουν την απορρόφηση ορισμένων άλλων ουσιών από τον οργανισμό, που είναι σημαντικές για τη λειτουργία του.
Η κανέλα
Ενα από τα πιο αρωματικά συστατικά της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής, που ωφελεί την υγεία, κυρίως επειδή μπορεί να ρίξει το “ζάχαρο” του αίματος. Ομως, η πιο κοινή ποικιλία της κανέλας, η κασσία, ενδέχεται να προκαλέσει παρενέργειες λόγω της κουμαρίνης που περιέχει, μια ουσία που είναι γνωστή για τις ισχυρές αντιπηκτικές ιδιότητες και την τοξικότητα της. Η κατανάλωση της κουμαρίνης για μεγάλο χρονικό διάστημα εγκυμονεί κινδύνους για το συκώτι.
Τα μύρτιλα
Αναφέρονται ως θαυματουργό φυτό της νεότητας και ελιξίριο ζωής. Ανάμεσα στα θρεπτικά συστατικά του που ωφελούν την υγεία βρίσκονται οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, Ε και Β-καροτίνη, το κάλιο, το μαγνήσιο, το φωσφόρο, τα ανόργανα οξέα, τα μεταλλικά άλατα, η πηκτίνη και οι φυτικές ίνες. Αν όμως ακολουθείτε ήδη μια διατροφή πλούσια σε αυτές τις τελευταίες ουσίες, τότε η τακτική προσθήκη αρκετής ποσότητας του φρούτου αυτού θα σας κάνει να υποφέρεται από κράμπες, αλλά και φούσκωμα.
Το πράσινο τσάι
Παρά την καλή του φήμη για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, περιέχει τόση ποσότητα καφεΐνης όσο και ο καφές. Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, τρέμουλο, καρδιακή αρρυθμία, υψηλή αρτηριακή πίεση, ημικρανίες, για αυτό θα πρέπει να αποφεύγετε τις πολλές κούπες μέσα στη μέρα.
Το καρπούζι
Μια παγωμένη φέτα του είναι ότι πιο ιδανικό για να δροσίσετε τον ουρανίσκο σας τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά το φρούτο αυτό είναι πηγή λυκοπενίου, μιας ισχυρής αντιοξειδωτικής ουσίας, που θεωρείται από τους καλύτερους σαρωτές ελεύθερων ριζών. Αν όμως δεν έχετε εξοικειωθεί με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων του λυκοπενίου ίσως αντιμετωπίσετε κάποιες γαστρεντερικές διαταραχές.
Ο σολομός
Πολύτιμη τροφή με τεράστια διατροφική αξία και ευεργετικές ιδιότητες, που βελτιώνουν και ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και την καρδιά. Είναι μια από τις καλύτερες πηγές των απαραίτητων για τον οργανισμό, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και πλούσιος σε νιασίνη, παντοθενικό οξύ, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη D, βιταμίνες της ομάδας Β, σελήνιο και φώσφορο. Ωστόσο έχει και την αρνητική του πλευρά: περιέχει υδράργυρο ένα μέταλλο που κάνει κακό στο σώμα, αφού επηρεάζει αρνητικά την καρδιά, τα νεφρά και το συκώτι. Η ποσότητα αυτής της ουσίας είναι ευτυχώς λίγη σε σχέση με άλλα ψάρια.
Πηγή: Bovary.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου