Πως να αποφύγεις παρεξηγήσεις, εντάσεις ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα οτι …δεν τα είπαμε όπως έπρεπε.
Όσο περνάει ο καιρός, η επικοινωνία δια ζώσης μεταξύ των νέων ανθρώπων, ελαττώνεται επικίνδυνα. Εδώ έχουμε φτάσει στο σημείο να τείνουν να εξαλειφθούν ακόμη και οι τηλεφωνικές κλήσεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο ως λύσεις έκτακτης ανάγκης.
Πώς επικοινωνούν οι 20χρονοι (και οι νεαρότεροι βεβαίως) στις ημέρες μας; Προφανώς με μηνύματα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως εφαρμογές όπως το Facebook Messenger, το WhatsApp, το Viber και σε δεύτερη φάση το Snapchat, γνωρίζουν τόσο μεγάλη άνθιση τα τελευταία χρόνια. Είμαστε όμως, οι «Guru των μηνυμάτων»;
Ακόμη και η γενιά μας βλέπετε, που κάνει «texting» όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, δε σημαίνει οτι αποφεύγει τα λάθη ζωτικής σημασίας κατά την επικοινωνία με μηνύματα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται παρεξηγήσεις, εντάσεις ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα οτι …δεν τα είπαμε όπως έπρεπε.
Πάμε να δούμε λοιπόν, συγκεντρωμένα τα 6 πιο βασικά λάθη που συμβαίνουν όταν συντάσσουμε, στέλνουμε ή προωθούμε μηνύματα στα κινητά και τους υπολογιστές μας:
1. Μεσολαβεί πολλή ώρα ανάμεσα στα μηνύματα
Ποιος είναι ο σωστός χρόνος απάντησης ενός μηνύματος; Το αιώνιο ερώτημα που μας βασανίζει όλους, σε κάθε έκφανση της γραπτής μας επικοινωνίας. Από την χαζοκουβέντα με κάποιον/α που μας αρέσει, μέχρι την σοβαρή συζήτηση για την επαγγελματική μας εξέλιξη.
Η σωστή απάντηση ως συνήθως, βρίσκεται κάπου στη μέση. Ούτε οι απαντήσεις δευτερολέπτων ενδείκνυνται, ούτε εκείνες που περνά κανά 2ωρο ολόκληρο μέχρι να πατήσεις «Αποστολή».
Σ’ αυτό το σημείο, κρίνεται σκόπιμο να υπενθυμισουμε πως ιδιαίτερα άσχημη είναι και η πλήρης αδιαφορία στα μηνύματα κάποιου/ας. Δε διαφέρει άλλωστε, με το να σου μιλήσει κάποιος στον δρόμο κι εσύ να γυρίσεις την πλάτη και να συνεχίσεις την πορεία σου. Είσαι σίγουρος/η πως θέλεις να μπεις σ’ αυτή τη διαδικασία;
2. Γράφεις ολόκληρα δοκίμια ως απάντηση σε μήνυμα 3 λέξεων
Εντάξει Ζωρζ Σαρή, ηρέμησε. Μήνυμα γράφεις, όχι βιβλίο!
Αν ένας φίλος σου σού στέλνει για να σου ζητήσει να πάτε για καφέ, μία απάντηση «ναι» ή «όχι» είναι υπεραρκετή. Τις λεπτομέρειες για ολόκληρη την ημέρα σου, θα τις συζητήσετε κάποια άλλη στιγμή, από κοντά. Στην τελική, αν τελικά πάτε για καφέ και τα έχετε πει όλα στο WhatsApp, από κοντά τι θα συζητήσετε;
Το φαινόμενο των «δοκιμίων» ως απάντηση σε μήνυμα βέβαια, είναι ιδιαίτερα συχνό μεταξύ ζευγαριών. Εκεί συνηθίζεται ο ένας να έχει όρεξη (ή νεύρα) για κουβέντα κι ο άλλος να προσπαθεί να εκτονώσει την κατάσταση με μονολεκτικές απαντήσεις. Πάρ’ το αυγό και κούρευ΄το, με λίγα λόγια…
Υ.Γ: Τιμή και δόξα στο «ΟΚ», την καλύτερη απάντηση έβερ!
3. Υπερβάλλεις με τη χρήση των emojis
Ως ενήλικας, καλείσαι να μάθεις και να επικοινωνείς ως ενήλικας. Με το να βάζεις σε όλα τα μηνύματα σου χαμόγελα και φάτσες είναι λες και γράφεις λεύκωμα στο δημοτικό. Ειδικά όταν πρόκειται για συζητήσεις επαγγελματικής ή εκπαιδευτικής φύσεως.
Δε λέμε να φτάσεις στο άλλο άκρο και να μην τα χρησιμοποιείς καθόλου. Άλλωστε, τα emojis δίνουν περισσότερη ζωντάνια στα μηνύματά μας και βοηθούν στην έκφραση κάποιων συναισθημάτων, πράγμα που ήταν σχεδόν αδύνατο στον γραπτό λόγο, πριν την ανακάλυψή τους. Απλώς πρέπει να βρεις την απαραίτητη ισορροπία και να την τηρείς ευλαβικά. Άλλωστε, δε θέλεις να καταντήσεις γελοίος και κυνικός, σωστά;
Με λίγα λόγια, οι φατσούλες δεν είναι για όλους και για όλα!
4. Δε δίνεις χρόνο στον άλλον να απαντήσει
Χαρακτηριστικό στοιχείο των συζητήσεων που γίνονται υπό υψηλή συναισθηματική φόρτιση. Γράφεις κάτι και περιμένεις απάντηση προτού καν το …στείλεις. Λυπάμαι φίλε/η μου, αλλά κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Στην τελική, δεν είπε κανένας οτι ο συνομιλητής σου κάθεται πάνω από το κινητό και περιμένει μήνυμά σου, έχοντας την απάντησή του/της έτοιμη και πληκτρολογημένη. Στην τελική, μπορεί να τον/την πετυχαίνεις στην τουαλέτα βρε αδερφέ! Τι να κάνει; Να αφήσει τα χαρτιά υγείας και να πιάσει κινητά και τάμπλετ; Δε γίνονται αυτά τα πράγματα…
5. Δεν αντιλαμβάνεσαι πότε τελειώνει μια συζήτηση
Η ανταλλαγή μηνυμάτων είναι ένα πράγμα σαν την έκθεση. Υπάρχει πρόλογος, υπάρχει κυρίως θέμα και υπάρχει και …ΕΠΙΛΟΓΟΣ! Όταν βλέπεις πως οι αντιδράσεις μειώνονται, ο χρόνος απάντησης αυξάνεται και τα εισερχόμενα μηνύματα είναι σύντομα περιεκτικά και χωρίς ερωτήματα που να σου δίνουν τον λόγο, λάβε το σήμα και συνειδητοποίησε ότι κάπου εκεί τελειώνει η συζήτηση. Προσπαθώντας να την συνεχίσεις με το ζόρι, χάνεις πολύ περισσότερα από αυτά που νομίζεις οτι κερδίζεις.
Υ.Γ: Ακούτε κύριοι στο facebook; Το οτι σας απάντησε μια κοπέλα στο «Τι κάνεις;», δε σημαίνει οτι έχει διάθεση να αναλύσετε και το Κυπριακό μαζί…
6. Γράφεις με τρόπο που ο συνομιλητής σου μπορεί εύκολα να παρεξηγήσει
Η γλώσσα των μηνυμάτων έχει τους δικούς της κανόνες και τις δικές τις ιδιομορφίες.
Για παράδειγμα, είθισται τα ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ να δείχνουν την ένταση της φωνής και τη δεικτικότητα του τόνου μας, πράγμα που προφανώς δεν είναι ό,τι καλύτερο σε όλες τις περιπτώσεις.
Αντιστοίχως, λέξεις όπως «Τεσπα» ή «Τι κνς;» κλπ, μπορεί να βοηθούν στην οικονομία χρόνου, αλλά δεν ενδείκνυνται σε όλους. Πρόσεξε λοιπόν, τον τρόπο που επιλέγεις να γράψεις στον καθηγητή ή το αφεντικό σου. Δε θέλει και πολύ να παρεξηγηθεί ο τρόπος σου αλλά και οι προθέσεις σου. Και μετά, άντε να τα μαζέψεις όλα…
Καταληκτικά, η ανταλλαγή μηνυμάτων δεν είναι εύκολη. Έχει δικούς της κανόνες και δικούς της κώδικες επικοινωνίας. Μπορούμε να πούμε όμως, πως είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο προσόν για κάποιον σήμερα. Για αυτό αν ακόμη δεν έχεις ανακαλύψει όλους τους θησαυρούς των μηνυμάτων, μην χάνεις χρόνο και ξεκίνα τώρα που είναι ακόμη νωρίς…
Πηγή: neopolis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου